Haptonomie

Zonder dat we het echt in de gaten hebben gebruiken we de haptonomie allemaal in ons dagelijkse leven. Je voelt iemand de kamer binnen komen zonder dat je de persoon gezien hebt of je draait een schroefje vast aan je fiets en je “weet” dat hij goed vast zit. En wat dacht je van fietsen zelf, dat is ook een haptische bezigheid. Je kijkt niet steeds of het wel goed gaat, nee je fietst gewoon. Je voelt dat je door een waterplas heen gaat en je weet al fietsend dat je band te zacht is.

 

Door verschillende redenen kan het zijn dat voelen hoe iets voor je is en wat het met je doet naar de achtergrond is geraakt. Als je meer aandacht geeft aan het denken, het moeten, het weten, het praten dan is er een grote kans dat je minder ervaart wat er met je gebeurt.

 

Er is dan weinig ruimte voor je gevoelens en dit kan op den duur psychische of lichamelijke klachten geven.

 

In de haptonomische begeleiding ga je al voelend terug naar wat bij jou hoort. Het voelen of het geraakt worden heeft hier de betekenis van het toestaan van lichamelijke reacties en emoties.

 

Hoe reageert je lichaam als het letterlijk aangeraakt wordt, maar ook wat ervaar je als je met een aantal mensen in een lift staat. Je raakt elkaar niet aan en toch is er veel te voelen er gebeurt iets met je.

 

Zo krijg je informatie over hoe je met jezelf en hoe je met de ander omgaat.

 

Haptonomie gaat over de manier waarop je in contact staat met jezelf, je omgeving en de ander in die omgeving.

 

Copyright © Anne Huisman